Keikkakalenteri Kuvia Esimerkkitapauksia Koirat

Etusivu
Ota yhteyttä
Kuvia
in english

Homekoira voi auttaa!

Esimerkkitapauksia

1. OMAKOTITALO
Asiakkaan kertomaa (kertomusta lyhennetty): "Keväällä 2013 aloimme lievähkön oireilun perusteella epäillä, että -80 valmistuneessa omakotitalossamme saattaisi olla sisäilmaongelma. Mitään konkreettista näyttöä ei ongelman olemassa olosta ollut, mutta jokin kuitenkin herätti epäilyksemme. Ystävän vinkistä tilasimme toksiinitestin, jonka analyysin tuomio oli "todennäköinen sisäilmaongelma". Tiesimme, että talomme vesikatto oli joskus edellisen omistajan aikana vuotanut. Vesikatto oli kuitenkin jo ennen talokauppoja uusittu ja ullakon kastuneet villat vaihdettu, mutta siitä huolimatta epäilimme ongelmien syyn asuvan ullakolla. Olimme jo aikeissa aloittaa purkutyöt ullakolla löytääksemme jonkin selityksen oireiluumme, mutta eräs toinen ystävämme ehdotti omien kokemuksiensa perusteella meille homekoirayrittäjän palveluja.

Suosituksesta otimme yhteyttä Homekoirat Saguliniin, joka tulikin lyhyellä varoitusajalla paikalle ja tutki asunnon kauttaaltaan kahdella koulutetulla homekoiralla. Koskaan ei ole koiran haukku tuntunut niin pahalta kuin silloin, kun ne pääsivät vauhtiin alakerrassamme. Molemmat koirat löysivät samat ongelmakohdat: rinnetalon maanvastaiset seinärakenteet sekä maanvarainen lattialaatta saivat useissa huoneissa osakseen selvät ilmaisut. Eli mielessämme ullakolle paikantamamme ongelmat löytyivätkin oikeasti kellarista. Tutkimuksen jälkeen saimme Sagulinilta hyvän selvityksen sekä suullisesti että kirjallisesti siitä,mitä koiran havainnoista voi ja ei voi päätellä. Home-etsinnän jälkeen olikin heti selvää, että jatkotutkimuksia tarvitaan ongelman vakavuuden selvittämiseksi.

Otimme viidestä koiran ilmaisemasta kohdasta materiaalinäytteet ja lähetimme ne laboratorioon analysoitavaksi. Tutkituista näytteistä neljästä annettiin arviointiasteikon tylyin tuomio "vahva viite mikrobivauriosta" eikä se viideskään puhdas ollut. Meidän tapauksessamme koiran havainnot olivat siis todella luotettavia ja antoivat hyvän pohjan jatkotutkimuksille.

Meidän tapauksessamme homekoirien käyttö säästi huomattavasti aikaa ja vaivaa,koska ongelmakohdat saatiin nopeasti paikannettua ja korjaustoimenpiteet osattiin heti kohdentaa oikein. Homekoiratutkimuksen tulokset saivaat myös "tieteellisen vahvistuksen" laboratotiotulosten vahvistettua koirien havainnot. Homekoirat Sagulinin asiantuntevat palvelut olivat meille vaikeassa tilanteessa iso apu ja uskallamme lämpimästi suositella niitä muillekin vastaavien murheiden kanssa painiville tai talon ostoa suunnitteleville. Itse olen päättänyt, että yhtään asuntoa en enää ilman homekoiratutkimusta osta."


2. OMAKOTITALO
Talon alapohjassa oli todettu vaurio, joka oli korjattu. Sisäilmamittaukset kuitenkin osoittivat kohonneita mikrobipitoisuuksia. Homekoirat kutsuttiin tutkimaan tilannetta. Koirat ilmaisivat alapohjaa eteisessä ja olohuoneen / kylpyhuoneen nurkassa. Rakenteita avattiin koirien osoittamista paikoista ja otettiin näytteet. Rakenteita avattaessa materiaali näytti aivan kuivalta ja puhtaalta, näytteet kuitenkin tutkittiin. Näytteistä löytyi vaaralliset pitoisuudet sädesientä ja muita mikrobeja. Asukkaat muuttivat välittömästi pois talosta. Ilman koiria tilanteen vakavuus ei olisi selvinnyt asukkaille. Talossa tehtiin mittavat remontit ja sen jälkeen koirat kutsuttiin uudestaan tutkimaan: koirat eivät tehneet ilmaisuja, remontti oli siis onnistunut!

3. VALTION VIRASTOTALO
Eräässä virastotalossa työntekijät ovat valittaneet terveydellisiä oireita, nuhaa, päänsärkyä ja silmien kirvelyä. Työntekijöiden mukaan oireet lievittyvät aina loman aikana ja pahenevat työssä ollessa. Tilat tutkitaan homekoirilla. Rakennuksessa koirat ilmaisivat kohtia lattiasta ja katosta. Ilmaistuissa kohdissa on ollut vesivahinko. Yhdessä suihkuhuoneessa koira ilmaisi lattiat ja seinät, homeen haju oli huoneessa selkeä.

4. OMAKOTITALO
Tilaaja oli ostanut omakotitalon. Asunnossa on ollut kattovuoto ja vesivahinko kylpyhuoneessa. Asunnossa on mitattu sisäilmasta homepitoisuudet ja makuuhuoneesta on saatu korkeat arvot. Tilaaja halusi varmistaa, onko ongelma korjauksista huolimatta katossa vai lattiassa. Homekoiran avulla tilaajan ei tarvitse tehdä purkutöitä väärästä kohtaa. Homekoira paikansi ongelmakohdan makuuhuoneen kattoon.

5. KERROSTALOASUNTO
Vuonna 2004 kerrostalohuoneiston keittiössä oli ollut vesivahinko (astianpesukone vuotanut), myös keittiön ja makuuhuoneen välinen seinä kostui. Vesivahinkoalue korjattiin. Asukkaalla ollut sen jälkeen oireilua, jatkuvaa flunssaa ym. Homekoirat Nitro ja Raf tutkivat asunnon. Molemmat homekoirat ilmaisivat keittiössä astiakaapin, astianpesukoneen ja hellan aluetta, lisäksi jääkaappia. Makuuhuoneessa molemmat koirat ilmaisivat seinää kohdasta, jonka takana astiakaappi, astianpesukone ja hella. Koirien käynnin jälkeen asukas muutti välittömästi pois asunnosta. Lainaus asiakkaan sähköpostiviestistä: ”Sen jälkeen asiaa tutkittiin ja vesivahinkoaluetta purettiin terveystarkastajan kehotuksen myötä, lisäksi lähetettiin näytteitä laboratorioon ja otettiin sisäilmanäyte. Sieltä rakenteista (vanha vesivahinkoalue ja jääkaapin alta muovimatosta) tosiaan löytyi mikrobikasvustoa ja otetun sisäilmanäytteen mukaan ilmatilassa oli erittäin paljon sädesientä/homeitiöitä ja 2004 tehty vesivahinkoremontti oli tehty erittäin huonosti ja jätetty jopa saastuneita alueita purkamatta. Nyt asia kunnossa, tarvittavat purku-ja rakennustyöt tehty sekä myös asuntoni desinfiointi/otsonointi hoidettu. Kaikki kulut korjanneen firman "piikkiin", jopa tilapäisasuminen. llman ohjaajan/ koirien käyntiä, ihmettelisin vieläkin mikä on kun koko ajan kipeänä... Nyt sain asuntoni kuntoon. Kiitos suuresti siitä!”

6. OMAKOTITALO
Teimme tutkimuksen omakotitalossa, jonka asukkaat olivat oireilleet asuntoon muuttamisen jälkeen. Paikalla käynyt terveystarkastaja ei ollut löytänyt kosteus- tai homevaurioita. Homekoira tutki asunnon ja tutkimuksen jälkeen koiran osoittamista kohdista otettiin näytteet. Näytteistä löytyi hometta. Kylpyhuoneessa oli ollut vesivahinko, joka oli korjattu, mutta kosteus oli levinnyt viereiseen makuuhuoneeseen, vaurio löytyi homekoiran avulla. Ohessa on lainaus home-etsinnän raportista.

”Asunto käytiin ensin läpi omistajan kanssa ja suunnittelin etenemisjärjestyksen. Vanhempi koira Nitro tuli ns ”ykköskoirana” tekemään etsintää. Koira kiersi ensin asuintilat vapaasti, jonka jälkeen aloitimme varsinaisen etsinnän. Makuuhuoneessa koira ei tehnyt ilmaisuja. Toisessa makuuhuoneessa koirasta näki heti, että jotain hajua on ja koira merkkasi nopeasti kohdan lattiasta. Huoneessa oli irrotettu laminaatteja muovimaton päältä ja koira ilmaisi lattialta kaappien edessä olevan muovimaton saumakohdan ja alueen sauman ympäriltä. Ilmaisu oli erittäin selkeä. Vaatehuoneessa koira ilmaisi lievää kiinnostusta huoneen nurkassa. Kolmannessa makuuhuoneessa koira ilmaisi ikkunan alaosaa ja patterin taustaa, on mahdollista että haju tuli alhaalta lattian alta tai patterin takaa tai mahdollisesti ikkunapuitteista. Muualla huoneessa ei ilmaisuja. Olohuoneessa ei ilmaisuja. Keittiössä koira ilmaisi allaskaapin aluetta, vesiputkia ja koira ilmaisi myös ylöspäin. Allaskaapista oli irrotettu yksi lauta, sen koira ilmaisi selkeästi ja siinä oli myös silmämääräisesti nähtävissä kosteuden aiheuttamaa tummumista. ”