Asiakkaan kertomaa (kertomusta lyhennetty): ”Keväällä 2013 aloimme lievähkön oireilun perusteella epäillä, että -80 valmistuneessa omakotitalossamme saattaisi olla sisäilmaongelma. Mitään konkreettista näyttöä ei ongelman olemassa olosta ollut, mutta jokin kuitenkin herätti epäilyksemme. Ystävän vinkistä tilasimme toksiinitestin, jonka analyysin tuomio oli ”todennäköinen sisäilmaongelma”. Tiesimme, että talomme vesikatto oli joskus edellisen omistajan aikana vuotanut. Vesikatto oli kuitenkin jo ennen talokauppoja uusittu ja ullakon kastuneet villat vaihdettu, mutta siitä huolimatta epäilimme ongelmien syyn asuvan ullakolla. Olimme jo aikeissa aloittaa purkutyöt ullakolla löytääksemme jonkin selityksen oireiluumme, mutta eräs toinen ystävämme ehdotti omien kokemuksiensa perusteella meille homekoirayrittäjän palveluja.

Suosituksesta otimme yhteyttä Homekoirat Saguliniin, joka tulikin lyhyellä varoitusajalla paikalle ja tutki asunnon kauttaaltaan kahdella koulutetulla homekoiralla. Koskaan ei ole koiran haukku tuntunut niin pahalta kuin silloin, kun ne pääsivät vauhtiin alakerrassamme. Molemmat koirat löysivät samat ongelmakohdat: rinnetalon maanvastaiset seinärakenteet sekä maanvarainen lattialaatta saivat useissa huoneissa osakseen selvät ilmaisut. Eli mielessämme ullakolle paikantamamme ongelmat löytyivätkin oikeasti kellarista. Tutkimuksen jälkeen saimme Sagulinilta hyvän selvityksen sekä suullisesti että kirjallisesti siitä,mitä koiran havainnoista voi ja ei voi päätellä. Home-etsinnän jälkeen olikin heti selvää, että jatkotutkimuksia tarvitaan ongelman vakavuuden selvittämiseksi.

Otimme viidestä koiran ilmaisemasta kohdasta materiaalinäytteet ja lähetimme ne laboratorioon analysoitavaksi. Tutkituista näytteistä neljästä annettiin arviointiasteikon tylyin tuomio ”vahva viite mikrobivauriosta” eikä se viideskään puhdas ollut. Meidän tapauksessamme koiran havainnot olivat siis todella luotettavia ja antoivat hyvän pohjan jatkotutkimuksille.

Meidän tapauksessamme homekoirien käyttö säästi huomattavasti aikaa ja vaivaa,koska ongelmakohdat saatiin nopeasti paikannettua ja korjaustoimenpiteet osattiin heti kohdentaa oikein. Homekoiratutkimuksen tulokset saivaat myös ”tieteellisen vahvistuksen” laboratotiotulosten vahvistettua koirien havainnot. Homekoirat Sagulinin asiantuntevat palvelut olivat meille vaikeassa tilanteessa iso apu ja uskallamme lämpimästi suositella niitä muillekin vastaavien murheiden kanssa painiville tai talon ostoa suunnitteleville. Itse olen päättänyt, että yhtään asuntoa en enää ilman homekoiratutkimusta osta.”