TUHANSIEN MURHEELLISTEN TALOJEN MAA

OSA 6 TUTKI TALO ENNEN KAUPPOJA


Kalle oli kuullut työkaveriltaan homekoirista. Onhan koiralla erittäin hyvä hajuhaisti, mutta oikeastiko se osaisi paikallistaa homevaurioita, oli Kalle miettinyt.Kalle oli ostamassa rivitaloasuntoa ja päätti kuitenkin tilata perinteisen kuntotarkastuksen, onhan se kuitenkin virallinen menetelmä. Kuntotarkastuksen mukaan kaikki oli kunnossa, vain kosteat tilat pitäisi uusia muutaman vuoden sisällä. Kalle allekirjoitti paperit ja oli talon uusi omistaja.

Kalle oli ennen ostoa käynyt useampaan kertaan katsomassa taloa, eikä ollut huomannut hajuhaittaa eikä mitään muutakaan epäilyttävää. Mennessään avaimet taskussa uuteen, vielä tyhjillään olevaan asuntoonsa hän oli huudahtanut: ”Ei voi olla totta!”. Talosta löi vastaan ummehtunut ”vanhan talon haju”. Kalle soitti työkaverilleen – mitä sinä puhuitkaan homekoirista? Kalle tilasi meidät tutkimaan vasta ostettua asuntoaan. Koira ilmaisi kaikki ulkoseinät ja tulos varmistettiin vielä toisella koiralla. Muutaman viikon päästä tulivat vastaukset otetuista näytteistä: mikrobiarvot olivat reippaasti yli raja-arvojen. Siitä alkoi stressaava aika asunnon ostajalle. Sähköpostiviestittelyä, tapaamisia, puheluita ja yhteydenottoja moneen paikkaan: myyjä, isännöitsijä, taloyhtiön hallitus, korjauksista vastaava valvoja, kuntotarkastaja, urakoitsija ja lakimies. Kysymykset pyörivät päässä, kuka korjaa, kuka korvaa? Asiat järjestyivät lopulta. Asiakkaani myi korjatun asunnon asumatta siinä päivääkään. Elämäntilannekin oli prosessin aikana ehtinyt muuttua. Kalle kertoi tarinansa minulle ja totesi, että tappioilla olisi kustannettu monen homekoiran käynti useassa eri kohteessa. Tapauksen jälkeen asiakas tilasi meidät vielä muutaman kerran etsiessään sopivaa vuokra-asuntoa ja lopulta sellainen löytyikin. Useimmiten homekoira tilataan silloin, kun kodin tai työpaikan sisäilma huolestuttaa. Tiloissa on ehkä havaittu hajuhaittaa tai tuttavat saattavat huomautella vaatteisiin tarttuvasta hajusta. Usein havaitsen kaupan kassajonossa henkilöt, jotka ovat olleet hometalossa. Voisin vaikka jäljittää edellä kulkevaa ihmistä pelkän hajun perusteella ”tästä käytävästä se kääntyi tuonne.” Hetken voin kuvitella, millaisessa maailmassa home- tai vaikkapa huumekoira elää. Vaatteisiinkin voimakkaasti tarttuva”vanhan talon haju” voi olla myös tetrakloorianisolin hajua.Tetrakloorianisolia syntyy, kun puunsuoja-aineella (pentakloorifenoli) käsitelty puumateriaali mikrobivaurioituu. Hajulle on tyypillistä, että se tarttuu voimakkaasti vaatteisiin ja myös puu- ja muovimateriaaliin. (Terveystarkastaja Riitta Järvinen; Suomen Homekoirayhdistyksen haastattelu). Asuntokaupoissa voidaan käyttää homekoiraa kuntotarkastuksen lisänä. Joskus homekoira tilataan varmuuden vuoksi, ikään kuin talon huoltoon kuuluvana asiana. Homevaurio ei useinkaan ole silmin tai muutoin aistinvaraisesti havaittavissa. Siksi homekoira voi olla hyvä apuväline vaurion löytämiseksi. Homevaurio on usein suuria tunteita herättävä asia. 
Homekoira on nopein tapa homevaurioiden löytämiseen. Suurissa tiloissa, kuten esimerkiksi kouluissa, hyöty vielä moninkertaistuu. Rakenteita ei tarvitse avata turhaan ja saadaan nopeasti tieto siitä, mihin tutkimukset ja korjaukset kannattaa kohdistaa. Mikään menetelmä ei ole täydellinen, ei myöskään homekoira. Homekoira on kuitenkin usein tehokas ja nopea tapa päästä tutkimuksissa alkuun

Homekoirat Sagulin Ky