Homekoiratutkimuksesta saa aina kirjallisen raportin

”Saako tutkimuksesta raportin, millainen se on?” ”Talomme on niin vanha, että siitä ei ole pohjapiirustuksia, haittaako se?” ”Miten pian saan raportin?””En tarvitse raporttia, teetkö tutkimuksen halvemmalla?”
         Homekoirat tekevät töitä keskimäärin 1-4 päivää viikossa. Homekoiraohjaaja työskentelee joka päivä, onhan koirat hoidettava joka ikinen päivä ja kirjallisia töitä riittää. Homekoira Rupertia ei voi laittaa työpäivän jälkeen kaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Homekoiraohjaajan työpäivä koirien lepopäivänä voi olla vaikkapa tällainen: Aamulla koirat lenkille ja sen jälkeen ruokinta ja siivousta. Koirat käpertyvät lempipaikkoihinsa tuhisemaan tai leikkivät keskenään. Ohjaaja tekee raportteja, vastaa sähköposteihin ja puhuu puhelimessa. Iltapäivällä koirat jälleen lenkille, nyt pidemmät ulkoilut kaikkien kanssa. Koirien kanssa myös seurustellaan, hoidetaan korvia ja leikataan kynsiä. Illalla jälleen ruokailua ja seurustelua ja illalla viimeiseksi vielä lenkille. Homekoiratutkimukseen sisältyy aina kirjallinen raportti! Jos ei, niin soita toiselle yritykselle. Ennen tutkimusta tehdään toimeksiantosopimus homekoiraohjaajan ja tilaajan kesken. Useimmiten asiakas saa raportin tutkimuksen jälkeen noin 1-2 viikon kuluessa pdf-tiedostona sähköpostitse ja paperiversiona postitse pyydettäessä. Raportti on hyödyksi tilaajalle ja myös mahdollisille jatkotutkijoille. Riitatapauksissa raportti voi olla yksi todiste oikeudessa. Raportissa on yleensä kansikuvana valokuva tutkitusta kohteesta. Se kertoo usein asiantuntijalle jo paljon. Kohde voi olla esimerkiksi omakotitalo, rivitalo- tai kerrostaloasunto.

Raporttiin merkitään paljon tietoa kohteesta ja tutkimuksesta. Homekoiran ilmaisut merkitään aina pohjapiirustukseen. Jos piirustusta ei ole saatavilla, on hyvä tehdä kohteesta luonnospiirustus. Raportin liitteenä voi olla laadukkaita, riittävän isoja valokuvia. Raportissa kerrotaan tutkitun kohteen tietoja, esimerkiksi rakenteet, salaojien kunto, sadevesien ohjaus, tehdyt korjaukset, vesivahingot ym. ja miksi tutkimus on tilattu. Raporttiin pitää myös merkitä, mistä tiedot on saatu. Hyvä raportti on siisti, kuvat ja piirustukset ovat laadukkaita ja selkeitä, se ei vilise kirjoitusvirheitä ja raportti sisältää kaikki olennaiset asiat. Raportissa voidaan antaa suosituksia jatkotoimenpiteistä, mutta vain, jos homekoiraohjaajan ammattitaito on siihen riittävä. Homekoiraraportti lähetetään vain tilaajalle tai tilaajan pyynnöstä myös muille tahoille. 

Homekoirat Sagulin Ky